Tips & triks

10 måter å bruke chiafrø på

Vet du hvorfor disse frøene er så sunne? Først og fremst inneholder chiafrø lite kalorier og godt med fiber som gjør at du holder lenger på metthetsfølelsen. I tillegg er disse «superfrøene» svært rik på omega-3 og 6 fettsyrer. Her får du ti lure måter å tilføre chiafrø til kostholdet ditt.

Spis dem slik de er

Frøene kan spises som de er eller du kan spire dem. Det beste er å knuse/male frøene så mye som mulig for å få best tilgang til det sunne fettet.

  • Diet Food chiafrø 200 g
    kr 79,-
  • Goodlife chiafrø 500 g
    kr 99,-
  • Superfruit økologisk chiafrø 750 g
    Superfruit økologisk chiafrø 750 g
    Produkt på salg
    kr 249,- kr 174,30

I yoghurt eller frokostblanding

Dryss gjerne chiafrø over yoghurt, frokostblandinger eller tilsett dem i smoothies for et mer fiberrikt måltid.

Lag chiapudding

Lag chipadudding som et sunnere dessert alternativ, men den gjør seg også bra som en frisk frokost. Til en person trenger du 2 ss chiafrø, 100 ml væske (kokosmelk smaker himmelsk), agavesirup etter smak. Topp det hele med noen friske bær!

Chiapudding med kiwi
Chiapudding med kiwi
Chiapudding med valnøtter og banan
Chiapudding med valnøtter og banan
Chiapudding med sjokolade og bringebær
Chiapudding med sjokolade og bringebær
Matcha chiagrøt med kiwi
Matcha chiagrøt med kiwi

Knekkebrød og brød

Chiafrø egner seg utmerket i knekkebrød, brød og andre bakverk. De kraftfulle frøene tilfører ekstra næringsstoffer, men gjør også at baksten holder seg fersk og saftig lengre. I tillegg til høyt fiberinnhold får også baksten en lavere glykemisk indeks.

Kjøleskapsgrøt

Over-natten-grøt eller kjøleskapsgrøt lager så og si seg selv, lag den på kvelden og den er klar til servering dagen etter.

Overnight oats med honningglasert ananas
Kjøleskapsgrøt med honningglasert ananas
Kjøleskapsgrøt med peanøttsmør og banan
Kjøleskapsgrøt med peanøttsmør og banan

Tykningsmiddel

Bruk chiafrø til å tykne alt fra smoothies, grøt, supper og sauser. Lager du fiskekaker eller kjøttboller kan du bruke chiafrø som tykningsmiddel.

Erstatning for egg

Tåler du ikke egg? Fortvil ikke. Chiafrø binder seg lett til vann og kan derfor bruke som bindemiddel og erstatning for eggehvite. Bruk ca. 1 ss finmalt chiafrø og 3 ss vann per. egg.

Syltetøy

Lag marmelade ved å tilsette ønsket bær/frukt (250g), 2 ss chiafrø og tilsett agavesirup etter smak. Kok opp bærene og agavesirupen. Rør om og la det koke i 3 minutter. Ha chiafrøene i til slutt. La marmeladen stå kaldt i minst en time før servering.

Mot treg eller løs mage

Sidene frøene trekker til seg væske vil det være en fordel ved løs mage samtidig som den trigger peristaltiske sammentrekninger slik at frøene vil drive tarminnholdet videre om det har stoppet opp.

Til panering

I stedet for brødsmuler kan en blanding av chiafrø, knuste linfrø og ett egg fungere bra! Sunt er det også!