Tips & triks

Slik får du en sunnere hverdag

Lurer du på hvordan du kan ta sunnere valg i hverdagen? Du kan ha god effekt på sikt om du klarer å gjennomføre valgene riktig! Er du usikker på hva hvilke valg du faktisk må gjøre? Da er det bare å fortsette å lese!

Sette seg mål

Det er mange årsaker som påvirker valgene våre, og du vil mest sannsynlig ta valg utifra hvilken situasjon du befinner deg i. Det er ikke bare råd og informasjon om kosthold som avgjør hva vi velger å spise. Alt i fra hva som er tilgjengelig og utvalg i butikkhyllen som også spiller har en stor rolle. Den siste årsaken kan være vanskelige vaner som man har lært hjemmefra eller rundt dine omgivelser. Om du legger til rette for å ta sunnere valg i hverdagen så har du kommet et stort steg nærmere målstreken.

Gjøre små grep i hverdagen 

Den typiske fellen å gå i er å gå for hard ut i begynnelsen. Nøkkelen til suksess er å ta små grep i hverdagen som er gjennomførbare på sikt. Små endringer som man kan leve med over tid gir gode resultater for helsen. Helsedirektoratets generelle kostholdsråd er å spise mer variert som fisk, grønt, grovt, mindre rødt kjøtt, salts, sukker, og mindre mettet fett.

Desse små grepene i hverdagen kan ha stor betydning for helsen. Det kan gjøres så enkelt som å bare bytte ut brus som tørstedrikk i mot vann, velge grovt i stedet for kornprodukter eller bytte ut noen kjøttmiddager med fisk eller vegetar. Et lite tips på veien er å se etter nøkkelhullmerkede varer i matbutikken når du skal handle. Disse produktene har mer fiber og mindre mettet fett, salt og sukker. Det er mye bedre å spise feks fullkornpasta som har dobbelt så mye jern og magnesium enn vanlig pasta.

5 smarte matbytter for en sunnere hverdag

1. Bruk avocado i stedet for smør
Det kan være vanskelig å velge bort smør, men frykt ikke! Du kan bytte ut smør med et tynt lag med avocado som skiver opp på pålegget eller most.

2. Bytt ut rømmen med gresk naturell yoghurt
Et supersmart alternativ til rømme er gresk yoghurt naturell. Yoghurten er tykk, kremet og har en mild smak. Den har et lavt fettinnhold og er rik på protein i forhold til den vanlige rømmen.

3. Ta smarte valg til fredagstacoen

Dersom du bytter ut vanlig kjøttdeig av stofe med karbonadedeig og kanskje bytter ut seterrømmen med en mager crème fraîche så har du kommet langt.

4. Spist mer grønt

Grønnsaker er fulle av fiber og vann så derfor kan du spise så mye du vil av grønnsaker. Grønt bør være en stor del av hvert måltid. Helsedirektoratet anbefaler at man spiser minst 5 porsjoner med frukt og grønt om dagen.

5. Hold deg hydrert

Vann dekker væskebehovet uten å bidra til unødvendige kalorier. Blant annet regulerer vann kroppstemperaturen gjennom svetting, det smører leddene, bidrar til bedre fordøyelse, og det frakter oksygen til cellene.

Smarte tips når du skal handle mat

1. Planlegg på forhånd hva du skal handle.

2. Ha med handlelapp når du er i butikken- og følg den!

3. Unngå å gå i butikken når du er sulten.Produkter du kan bytte ut med:
 • SukrinSirup Gold 450 g
  Produkt på salg
  kr 115,- kr 92,-
 • Sukrin sukker 500 g
  Produkt på salg
  kr 85,- kr 68,-
 • Biogan jasminris fullkorn 1 kg
  Produkt på salg
  kr 129,- kr 103,20
 • Jealous Sweets tangy worms 40 g
  Produkt på salg
  kr 39,- kr 31,20
 • Clearspring økologisk avokadoolje 250 ml
  Produkt på salg
  kr 249,- kr 199,20