Tips & triks

Alt du må vite om proteinpulver

Alt du må vite om proteinpulver

Du har kanskje hørt at proteinpulver kan være lurt om du har noen nye treningsmål du vil oppnå. Enten du har planer om å dra på treningssenter eller vil trene ute i naturen, vil bygge muskler eller gå ned i vekt, så kan proteinpulver være ideelt tilskudd til deg.  

Er du litt usikker på hva proteinpulver faktisk gjør, eller om det passer med dine treningsmål, er det bare å fortsette å lese.

Hva er det?

De fleste av oss har enten prøvd eller i alle fall hørt om proteinpulver, men hva er det egentlig? Det kan kort oppsummeres som et kosttilskudd med høykonsentrerte mengder med protein. Pulveret taes opp i kroppen på samme måte som naturlige matvarer, men det kom opprinnelig fra bodybuilding- og vektløftingsidrettsutøvere der det er ofte vanskelig å få i seg nok protein gjennom kun måltider. I de siste årene har proteinpulver blitt populært blant andre idrettsutøvere og folk med andre treningsmål – så proteinpulver er ikke kun for de som løfter vekter!   

Hvorfor er protein viktig? 

Proteiner har flere viktige funksjoner i kroppen. Alt fra vekst og vedlikehold av muskler og skjelett, til sunn hud, hår og negler. Det er også viktig for transport av oksygen og næringsstoffer i kroppen. Alle trenger protein i dietten og det finnes i mange ulike matvarer som vi spiser hver dag – fra kjøtt til nøtter.  

Hvem trenger proteinpulver?

 • Proteinpulver for å bygge muskler

De som trener mye, og spesielt de som ønsker å vedlikeholde eller bygge muskler, trenger ekstra protein. Derfor er en proteinshake en lett og rask vei til å få mer protein i dietten. 

 • Proteinpulver for eldre

Proteinpulver er også populært hos eldre som sliter med appetitten og spiser for lite. Da kan en shake være en lett vei å øke proteininntaket og få litt ekstra energi. 

 • Proteinpulver for vekttap

Proteinpulver er også populært hos dem som ønsker å gå ned i vekt, der det er brukt som tilskudd av protein eller som en delvis erstatning for et måltid. Et høyt proteininntak er viktig for vekttap av flere grunner, blant annet fordi det bevarer muskelmasse. Muskelmasse er veldig viktig og hjelper med å holde forbrenningen oppe og hvis kroppen ikke har nok protein så bryter kroppen ned muskelmasse istedenfor fett. I tillegg så hjelper proteinrik mat/drikke til å holde deg mett lenger, det er energikrevende å fordøye og oppta, så kroppen brenner faktisk mer kalorier ved å bryte ned proteiner enn karbohydrater for eksempel.  

 • Sunwarrior warrior blend berry proteinpulver 750 g
  Sunwarrior warrior blend berry proteinpulver 750 g
  Produkt på salg
  kr 699,- kr 594,15
 • Sunwarrior classic plus vanilla proteinpulver 750 g
  Sunwarrior classic plus vanilla proteinpulver 750 g
  Produkt på salg
  kr 699,- kr 594,15
 • Superfruit økologisk hemp proteinpulver 500 g
  Superfruit økologisk hemp proteinpulver 500 g
  Produkt på salg
  kr 339,- kr 288,15
 • Plantforce synergy protein chocolate 400 g
  Produkt på salg
  kr 379,- kr 322,15

Hva kommer det fra?

Det kommer stadig flere varianter på markedet, men de fleste proteinpulverne kommer fra melkeprotein. Ofte utvinnes proteinpulver av kilder som soya, egg og melk, men du kan nå få erte-, hemp- og quinoaproteinpulver for å nevne noen få. Du kan lett finne en som passer deg og dine treningsmål.  

Hvordan tar du det? 

En vanlig porsjon inneholder vanligvis mellom 25 og 50 gram protein. Som oftest blandes det med melk og lages til en “shake” ved bruk av en risteflaske (sånn som denne her). Du kan bruke det i ulike væsker, i en smoothie og til og med i matlagningen (proteinpannekaker kan vi sterkt anbefale!). Du kan også få tak i ferdigblandede proteinshaker og noen som er spesielt egnet for restitusjon etter harde treningsøkter. Restitusjonshake, for eksempel, har høyt innhold av karbohydrater som hjelper musklene etter styrketrening. 

 • Risteflaske gronn
  Vitality Line grønn risteflaske 600 ml
  Produkt på salg
  kr 39,- kr 33,15
 • Risteflaske blue
  Vitality Line blå risteflaske 600 ml
  Produkt på salg
  kr 39,- kr 33,15
 • Risteflaske rod
  Vitality Line rød risteflaske 600 ml
  Produkt på salg
  kr 39,- kr 33,15
 • Risteflaske svart
  Vitality Line svart risteflaske 600 ml
  Produkt på salg
  kr 39,- kr 33,15

Når tar du det? 

Proteinshaker kan drikkes før, under eller etter trening. Du kan også bruke proteinpulver i matretter og drikker. Hva med en sjokolademilkshake? Sjekk oppskrift her.

Oppskrifter

Sjoklade proteinshake på 1-2-3
Sjokolade proteinshake
Vanilje proteinsmoothie med mango
Mango proteinsmoothie
Fiber- og proteinrik sjokolade smoothiebowl
Fiber- og proteinrik sjokolade smoothiebowl
Proteinrundstykker
Proteinrundstykker