Tips & triks

Lag din egen rosmarinolje for hårvekst

Rosmarinolje har blitt en populær olje som kan brukes i matlaging og skjønnhetsbehandlinger. Hvis du vil lage din egen rosmarinolje hjemme kan du bruke tørket rosmarin for å lage en olje med lengre holdbarhet. Tørket rosmarin kan blandes med den oljen du ønsker i en hermetikkkrukke og settes på et solrikt sted for å la rosmarinen trekkes godt inn i oljen.

1. Desinfiser en hermetikkkrukke

Fyll en stor, dyp kjele med vann og sett på middels høy varme. Når vannet koker, bruk en tang til å plassere hermetikkglasset i vannet. La glasset koke i ti minutter for å drepe eventuelle skadelige bakterier som kan ødelegge rosmarinoljen din. Du trenger ikke koke lokket. Vask i stedet lokket med såpe og vann og la det lufttørke.

2. Ha tørket rosmarin i glasset

Hvis du tørket din egen rosmarin, legg tre til fire kvister i glasset. Hvis du bruker ferdigpakket tørket rosmarin, tilsett en stor spiseskje i hermetikkbeholderen. Ikke bruk fersk, uttørket rosmarin. Hvis du gjør det, vil oljen din bli harsk og kan vokse til skadelige botulismebakterier.

3. Hell olje over rosmarinen

Fyll glasset med olivenolje, og la det være omtrent 1,2 centimeter plass på toppen. Sørg for at all rosmarin er helt nedsenket i oljen. Bruk eventuelt en ren skje til å dytte tørket rosmarin inn i oljen. Du kan også bruke kokosolje i stedet for olivenolje.

4. Sett glasset i sollys

Skru lokket på hermetikkglasset og sett det på et solrikt sted. La den sitte uforstyrret i to uker. I løpet av denne tiden vil oljen sakte varmes opp og bli fylt med rike rosmarinsmaker. Etter to uker kan du bruke rosmarinoljen din i enten matlaging eller som skjønnhetsbehandling.

5. Sil av oljen

Legg en osteduk i en stor bolle. Kantene på osteduken skal henge over sidene av bollen. Hell deretter innholdet i hermetikkglasset i osteduken. Samle osteduken i en bunt og klem den over bollen for å skille oljen fra de små tørkede rosmarinbitene. Bruk rene hender til å klemme osteduken. Kast de resterende bitene av rosmarin.

6. Oppbevar oljen i matskapet

Hell den silte olivenoljen tilbake i hermetikkglasset og sett på lokket. Hvis du vil, tilsett en kvist tørket rosmarin i oljen til pynt. Oljer med tørkede urter har en holdbarhet på ett år. Hvis du flytter oljen til en ny krukke, steriliser krukken først.