Tips & triks

Hva er et ketogent kosthold?

Ketogen er en betegnelse på et lavkarbokosthold der tanken er at du skal få i deg flere kalorier fra protein og fett og mindre fra karbohydrater. Du kutter mest på karbohydratene som er lett å fordøye, som sukker, brus, bakverk og hvitt brød.

Hvordan fungerer det?

Når du spiser mindre enn 50 gram karbohydrater om dagen, går kroppen din til slutt tom for drivstoff (blodsukker) den kan bruke raskt. Dette tar vanligvis 3 til 4 dager. Da vil du begynne å bryte ned protein og fett for energi, noe som kan få deg til å gå ned i vekt. Dette kalles ketose. Det er viktig å merke seg at den ketogene dietten er en kortsiktig diett som er fokusert på vekttap i stedet for å søke helsemessige fordeler.

Hvem går på dietten?

Ketogen diett blir oftest brukt for de som ønsker å gå ned i vektm men det kan også bidra til å håndtere visse medisinske tilstander, som epilepsi. Det kan også hjelpe mennesker med hjertesykdom, visse hjernesykdommer og til og med akne, men det må forskes mer på disse områdene. Snakk med legen din først for å finne ut om det er trygt for deg å prøve en ketogen diett, spesielt hvis du har type 1 diabetes.

Vektnedgang

En ketogen diett kan hjelpe deg å gå ned mer i vekt de første 3 til 6 månedene enn noen andre dietter. Dette kan være fordi det krever flere kalorier for å endre fett til energi enn det gjør å endre karbohydrater til energi. Det er også mulig at et fettrikt kosthold med høyt protein tilfredsstiller deg mer, så du spiser mindre, men det er ikke bevist ennå.

Diabetes

Lavkarbodietter ser ut til å bidra til å holde blodsukkeret lavere og mer forutsigbart enn andre dietter. Men når kroppen din forbrenner fett for energi, lager den forbindelser som kalles ketoner. Hvis du har diabetes, spesielt type 1, kan for mange ketoner i blodet gjøre deg syk. Så det er veldig viktig å samarbeide med legen din om eventuelle endringer i kostholdet ditt.

Epilepsi

Ketogene dietter har bidratt til å kontrollere anfall forårsaket av denne tilstanden siden 1920-tallet. Men igjen, det er viktig å samarbeide med legen din for å finne ut hva som er riktig for deg eller barnet ditt.


Kilder:

Nourish by Webmb(2021). https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-ketogenic-diet
Christine Mikstas, RD, LD 21. april 2021