Tips & triks

Hva er betakaroten?

Betakaroten

Betakaroten

Har du noen gang hørt om betakaroten? Dette kraftige næringsstoffet finnes i mange frukter og grønnsaker og har vist seg å ha en rekke helsefordeler, men hva er egentlig betakaroten? Blir man virkelig naturlig brun? Hvorfor er det viktig for helsen din, og hvordan kan du innføre det i ditt daglige kosthold.

Betakaroten er et kraftig næringsstoff som kan ha en rekke helsefordeler. Ved å innføre flere rike matvarer i kostholdet ditt, kan du forbedre synet, redusere risikoen for visse typer kreft, styrke immunsystemet og fremme sunn, ungdommelig hud. Så hvorfor ikke begynne å tilføre kroppen din det lille ekstra? 

Det florerer av kosttilskudd produkter på markedet. Her får du noen gode tips om hva du bør se etter når du skal velge kosttilskudd.

Betakaroten – hva er det?

Betakaroten er en type karotenoid, som er et pigment som finnes i mange planter. Det er det som gir frukt og grønnsaker deres farger, som for eksempel den oransje fargen i gulrøtter og søtpoteter. I kroppen blir betakaroten omdannet til vitamin A, som er essensielt for godt syn, sunn hud og immun funksjon.

«Soleksemen forsvant!»  -Kunde

Helsefordeler av Betakaroten

Forbedret syn

Betakaroten er essensielt for godt syn, da det hjelper til å beskytte øynene mot skade forårsaket av UV-lys og andre skadelige stoffer. Studier har vist at personer som konsumerer høye nivåer av betakaroten har en lavere risiko for å utvikle aldersrelatert makuladegenerasjon og andre øyesykdommer.

Redusert risiko for visse kreftformer

Betakaroten har vist seg å ha kraftige antioksidant egenskaper, som kan hjelpe til med å beskytte kroppen mot skade forårsaket av frie radikaler. Dette gjør det til et viktig næringsstoff for å redusere risikoen for visse typer kreft, som lungekreft og prostatakreft.

Styrker immunsystemet

Betakaroten er også viktig for et sunt immunsystem, da det hjelper til å aktivere immunforsvar celler som bekjemper infeksjoner og andre skadelige stoffer. Studier har vist at personer som konsumerer høye nivåer av betakaroten har en lavere risiko for å utvikle infeksjoner og andre immun relaterte sykdommer.

Fremmer sunn hud

Betakaroten er essensielt for sunn hud, da det hjelper til å beskytte huden mot skade forårsaket av UV-lys og andre skadelige stoffer. Det hjelper også til å fremme kollagen produksjon, som er viktig for å opprettholde sunn, ungdommelig hud.

Betakaroten i naturen

Karotenoider er en gruppe pigmenter med gule, oransje og røde fargenyanser. Disse næringsstoffene produseres i planter og alger gjennom fotosyntesen, samt i noen bakterier og sopp. Karotenoidene har helseeffekter ved at de beskytter mot såkalt oksidativt stress, de kalles derfor antioksidanter. Mer enn 600 karotenoider er identifisert i naturen, hvorav betakaroten er den mest kjente*. 

«Nå blir jeg gyllenbrun, ikke lyserød!» -Kunde.

Blir man brun av Betakaroten?

Det kan hjelpe med soling da det har vist seg å øke produksjonen av melanin, det brune pigmentet som får huden til å se mørkere ut. Betakaroten kan bidra til å gi en brunfarge på huden. Dette skyldes en prosess som kalles hyperkarotenemi.

Betakaroten er en naturlig forbindelse som finnes i visse matvarer, som gulrøtter, søtpoteter, aprikoser og spinat. Når du inntar matvarer som er rike på betakaroten eller tar det som et kosttilskudd, blir det lagret i fettvevet i kroppen. Under denne lagringen blir det gradvis frigitt og absorbert av hudcellene.

Når betakaroten er i hudcellene, kan det gi en gyllen eller brunaktig farge på grunn av betakarotenens pigment egenskaper. Dette kan gi en naturlig solkysset utseende uten å bli utsatt for for mye sollys.

Det som skjer når du soler deg, er at de skadelige strålene fra solen skaper såkalt oksidativt stress i huden. Det blir altså en slags skade (oksidering) av hudcellene. Næringsstoffer som hindrer oksidering kalles for antioksidanter, og de hjelper deg til å tåle solen bedre.

Husk at næringsstoffene brukes opp når solen skinner på huden. Jo lenger du er ute i solen, og jo sterkere solen er, desto mer antioksidanter trenger du. Tilskudd kombineres selvsagt med solkrem om du er lenge ute i solen.

 • Produkt på salg
  Vitality Line Betakaroten 60 kapsler
  Vitality Line betakaroten 15 mg 60 kapsler
  Opprinnelig pris var: kr 249,-.Nåværende pris er: kr 199,20.

Vitality line Betakaroten

Vitality Line er vår bestselger innen kosttilskudd og treningstilskudd! I sortimentet finner du kvalitetsprodukter for sunt kosthold.

Betakaroten er kjent som våren og sommerens “must-have” kosttilskudd og bidrar til jevn og langvarig brunfarge.

Fordeler med betakaroten

Solbeskyttelse

Betakaroten virker som en naturlig solbeskyttelse for huden din. Når du tar betakaroten, blir det omdannet til vitamin A i kroppen. Dette vitaminet bidrar til å forbedre hudens evne til å tåle solens skadelige stråler. Ved å ta det kan du derfor oppnå en sunnere og jevnere hudfarge samtidig som du reduserer risikoen for solbrenthet.

Antioksidant egenskaper

Betakaroten fungerer som en kraftig antioksidant i kroppen. Antioksidanter hjelper til med å beskytte cellene dine mot skadelige frie radikaler. Disse frie radikalene kan forårsake oksidativt stress, som igjen kan føre til tidlig aldring og utvikling av kroniske sykdommer. Ved å ta det som et tilskudd eller gjennom kostholdet, kan du bidra til å bekjempe oksidativt stress og opprettholde en sunn celle funksjon.

Naturlige hudpleie

Mange hudpleie produkter inneholder betakaroten. Det er kjent for å forbedre hudens generelle helse og utseende. Det kan bidra til å opprettholde hudens elastisitet og smidighet, samt fremme en sunn og glødende hudtone.

Mange mennesker opplever at inntak av betakaroten gir en jevnere og mer attraktiv brunfarge. Derfor blir det ofte brukt som et naturlig alternativ til soling og selvbrunings produkter.

Hvis du har problemer med å få nok betakaroten i kostholdet ditt, kan du vurdere å ta et tilskudd. Se etter et høykvalitets tilskudd som inneholder naturlige kilder til betakaroten. Som Norges største helsekost med utvalg av over 6000 produkter har vi et stort utvalg av tilskudd.

Utvalgte produkter

 • Produkt på salg
  Vitality Line Betakaroten 60 kapsler
  Vitality Line betakaroten 15 mg 60 kapsler
  Opprinnelig pris var: kr 249,-.Nåværende pris er: kr 199,20.
 • Produkt på salg
  flytende betakaroten
  Flytende betakaroten 30 ml
  Opprinnelig pris var: kr 279,-.Nåværende pris er: kr 209,25.
 • Produkt på salg
  Solaray_betakaroten
  Solaray betakaroten 15 mg 50 kapsler
  Opprinnelig pris var: kr 299,-.Nåværende pris er: kr 239,20.