Tips & triks

10 sunnere valg i hverdagen

Det er ikke de store endringene som skal til for å gjøre sunnere valg i hverdagen. Om målet ditt er å enten gå ned i vekt eller bare spise sunnere på en generell basis så har vi laget en liste med tips til hvordan du kan ta sunnere valg.

Det beste rådet er å spise sunnere med å øke inntaket av frukt, bær og grønnsaker. Spiser du mye av disse matvarene med lav energitetthet kan du spise et større volum men samtidig holde energiinntaket lavt. Dette betyr at man kan spise større mengder som gir deg en lengre og bedre metthetsfølelse ut over dagen. Det er anbefalt å spise minimum 500 gram om dagen, men gjerne over en kilo om det er mulig.

I hverdagen bør man unngå å spise godterier og kaker. Det er mange som synes det er vanskelig å kutte ned på sukkeret i starten men etter noen uker vil lysten minske og det vil bli lettere å holde seg unna.

1. Bytt ut smør og majones

Meierismør og majones inneholder store mengder mettet fett og dette kan øke det dårlige kolesterolet i kroppen og bidra til å øke risikoen for hjerte- og karsykdommer. Men det finnes mange alternativer du kan bruke på brødskiven eller knekkebrødet i stedet for smør og majones. Pesto og avokado er to kilder til sunnere fett som er gode alternativer å bytte ut med.

2. Bytt ut rømme og crème fraîche mot mager kesam

Alle har som regel en rømme ståendes i kjøleskapet. Den blir ofte brukt til å lage dressinger til pizzaen eller sette den frem når fredagstacoen kommer på bordet. Et enkelt tips for å gjøre kostholdet ditt sunnere er å bytte ut rømmen med kesam- eller mager kesam. Dette inenholder lite fett, men mye proteiner. Kesam kan dessverre ikke erstatte rømmen til alle typer matretter fordi den egner seg dessverre ikke til koking. Men til baking, ovnsretter, dressinger og dipper er den perfekt.

3. Lag snacks hjemme

Det er ikke alltid lett å spise sunt når man er på farten. Fordelen med å lage din egen snacks hjemme er at du har stålkontroll på hva det inneholder. Lag enkle og sunne snacks som du fint kan ha med deg i veska enten du er på jobb eller reise. Du kan for eksempel bytte ut å spise frosne druer i stedet for godteri eller lage potetgullet av grønnkål.

4. Gjør sunnere valg til fredagstacoen

Du kan ta mange små grep som kan gjøre fredagstacoen enda sunnere. Den enkleste tipset er å bytte ut tacolefsen med fullkorn. Her vil du få i deg mer fiber og føle deg mett mye lengre. Bytt gjerne ut den vanlige kjøttdeigen med karbonadedeig, kyllingkjøttdeig, linser eller fisk. Sist men ikke minst kan du lage tacokrydderet hjemme. Ferdiglaget krydder til taco kan inneholde mye salt, og dermed kan du bestemme selv hvor mye du ønsker om du lager det selv.

5. Planlegg handleturen din

Veien til en sunnere hverdag starter før du går på butikken. Uten å planlegge er sjansen mye større for å ta dårligere valg. Planlegging og gode handlerutiner kan ha mange fordeler. Du sparer blant annet tid og penger ved å stresse rundt på butikken. Det beste er å planlegge handleturen din i forveien slik at du når du drar på butikken så har du en plan.

6. Spis jevnlig ut over dagen

Det er utrolig viktig å spise ofte nok fordi det påvirker hvordan du presterer i hverdagen. Alle bør spise frokost, lunsj, middag og i tillegg 1-2 mellommåltider. En viktig regel er at man bør ikke gå lengre enn 3-4 timer mellom hvert måltid. Flere mindre måltider igjennom dagen er bedre enn få og store. Mange har det travelt i hverdagen og hyppige måltider kan da være en utfordring. Nøkkelen er da å pakke med deg ekstra matpakke, litt frukt, nøtter eller yoghurt tilgjengelig slik det blir mye lettere å få i seg mellommåltid på farten.

7. Øk hverdagsaktiviteten

Mange har en stillesittendes jobb som gjør at man ikke oppfyller helsedirektoratets anbefaling om å være aktiv i minst 30 minutter av dagen. Det trenger ikke å være vanskelig å bevege seg mer. Ta små grep som å ta trappen i stedet for heisen og gå til butikken om det er mulig. De små tingene er de som utgjør den store forskjellen. Vi sitter mye både på dagtid og kveldstid, så om du har en mulighet til å gå i stedet for å kjøre, så vil dette øke aktivitetsnivået ditt mye.

Å være fysisk aktiv har gunstige helsefordeler både for kropp og sinn. Ved trening frigjøres endorfiner som gir deg en god følelse i kroppen. I tillegg forebygger du belastningsskader og sykdom, både fysisk og psykisk.

8. Spis mer frukt og grønt

Ved å spise mer frukt grønt i hverdagen så kan du forebygge blant annet hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, overvekt og diabetes. Det er anbefalt å spise daglig minst 5 porsjoner frukt, bær og grønnsaker. Frukt og grønnsaker er viktig i det daglige kostholdet fordi du vil få i deg viktige vitaminer, mineraler og fiber.

9. Drikk mer vann

Vann er nødvendig for å opprettholde normale kroppsfunksjoner. Kroppen må ha vann for å kunne oppta næringsstoffer og frakte stoffene til de cellene som trenger det. Hver dag mister vi to til tre liter væske igjennom urin, svette og damp. Vi er derfor helt avhengig av å få i oss mer vann. Det er anbefalt å drikke 1,5-2 liter vann daglig.

10. Velg magre alternativer

Ved å bytte til magre varianter kan man spiser mer(større porsjoner) og få i seg samme energimengde. Magre varianter kan redusere inntaket av fett og kalorier, men likevel gi kroppen de næringsstoffene som den trenger. Velg derfor magre varianter som dine 3 om dagen.