Alt du trenger å vite om Vitamin K - Kinsarvik Naturkost

Alt du trenger å vite om Vitamin K

Vitamin K er et fettløselig vitamin som finnes i to ulike former: Vitamin K1 (fyllokinon) og Vitamin K2 (menakinon). Vitamin K spiller en viktig rolle for at blodet skal levre seg (stivne), samt for oppbygging av benvev. Mangel på K-vitamin kan føre til økt blødningstendens, men dette ses sjeldent i norsk befolkning.

Hva er forskjellen på Vitamin K1 og K2?

Vitamin K1

  • K1 finnes i planter og dannes ved fotosyntese. Det finnes hovedsakelig i grønne bladgrønnsaker som inneholder denne formen.

Vitamin K2

  • K2 dannes av ulike bakterier i tarmen i mennesker og dyr. Det finnes i fermentert mat, meieriprodukter og ost.

Hva er et fettløselig vitamin?

Vitamin A, D, E og K er løselig i fett, og finnes i fettholdig mat. Disse vitaminene absorberes sammen med fettet, og lagres i leveren. Som et fettløselig vitamin lagres overskuddet i kroppen og dermed kan det være viktig å ikke få for mye av disse vitaminene. Det er ikke alltid behov for daglig tilførsel av disse vitaminene, så lenge dagsbehovet et møtt. I Norge er  vitamin D-mangel ganske normale da vi har lange mørke, kalde måneder i vintertiden.

Hva er funksjonen til Vitamin K?

Vitamin K har to viktige oppgaver i kroppen, og bidrar til:

  • normal blodlevring
  • å opprettholde normale knokler

Hva er anbefalt daglig inntak av Vitamin K?

Helsedirektoratet har ikke oppgitt anbefalinger på inntak av vitamin K. Det antas at 1 mikrogram (µg) per kilo kroppsvekt skal være tilstrekkelig å opprettholde normale doser. For å sørge for normal benbygning kan større mengder være gunstig. 

Morsmelk inneholder like Vitamin K, og dermed kan nyfødte få injeksjon i tilfeller der det er en risiko for blødning. 

Kilder til Vitamin K

Her er noen naturlige kilder til vitamin K:

  • Eggeplomme
  • Fermentert mat
  • Grønne bladgrønnsaker
    • Brokkoli
    • Grønnkål
    • Spinat
  • Klippfisk
  • Kyllingelever
  • Natto (en japansk rett med gjærede soyabønner)
  • Ost som gammelost og Roquefort
  • Yoghurt

Hvem trenger vitamin K-tilskudd?

Et sunt og variert kosthold med grønnsaker og kjøtt vil som regel dekke behovet for Vitamin K. Mangel kan forekomme hos personer med fast antibiotikaforbruk, diaré og dårlig galleblærefunksjon. 

Et tilskudd av Vitamin K kan være gunstig dersom man ønsker og forebygge eventuell mangel og benskjørhet. Det finnes flere alternativer i både kapsler og tabletter. En multivitamin som inneholder Vitamin K kan også være et fint alternativ. 

Kilder:

NHI (2015). Kroppen trenger mer vitamin K2. 

Matportalen (2020). Hvor finner jeg informasjon om innhold av vitamin K2 i mat?

Forskning.no (2018). Derfor er K-vitamin så viktig.

Helsedirektoratet (2012). Anbefalinger om kosthold, IS–2170 ernæring og fysisk aktivitet.

Helsedirektoratet (2019). Næringsstoffer.

Flere artikler

Alt du trenger å vite om Vitamin D - Kinsarvik Naturkost
For oss i Norge, med periodevis lite sol, er det ekstra viktig å få i oss tilstrekkelig med vitamin D. Vitamin D er et fettløselig vitamin som inntas gjennom mat eller sollys. Vitaminet bidrar til å opprettholde et normalt immunforsvar og er viktig for normal muskelfunksjon.
Alt du trenger å vite om mineralet jern - Kinsarvik Naturkost
Jern er et livsviktig mineral som kroppen trenger for å fungere. Mineralet bidrar til normal dannelse av røde blodceller samt sørger for transporten av oksygen rundt i kroppen. Det er også viktig for blant annet normal energiomsetning og immunsystemets normale funksjon.