Alt du trenger å vite om Vitamin D - Kinsarvik Naturkost

Alt du trenger å vite om Vitamin D

For oss i Norge, med periodevis lite sol, er det ekstra viktig å få i oss tilstrekkelig med vitamin D. Vitamin D er et fettløselig vitamin som inntas gjennom mat eller sollys. Vitaminet bidrar til å opprettholde et normalt immunforsvar og er viktig for normal muskelfunksjon.

Hva er fettløselige vitaminer?

Vitamin A, D, E og K er løselig i fett, og finnes i fettholdig mat. Disse vitaminene absorberes sammen med fettet, og lagres i leveren. Som et fettløselig vitamin lagres overskuddet i kroppen og dermed kan det være viktig å ikke få for mye av disse vitaminene. Det er ikke alltid behov for daglig tilførsel av disse vitaminene, så lenge dagsbehovet et møtt. I Norge er  vitamin D-mangel ganske normale da vi har lange mørke, kalde måneder i vintertiden.

Hva er funksjonen til vitamin D?

Vitamin D har en rekke ulike viktige oppgaver i kroppen, og bidrar til:

  • å opprettholde normale tenner
  • Immunsystemets normale funksjon
  • normale kalsiumnivåer i blodet
  • normalt opptak av kalsium og fosfor
  • opprettholde normale knokler
  • opprettholde normal muskelfunksjon
  • opprettholde normale tenner
  • spiller en rolle i celledelingsprosessen

Hva er anbefalt daglig inntak av Vitamin D?

Under finner du oversikt over anbefalt daglig inntak av Vitamin D.

Barn:

  • 4 uker til 6 måneder 5 µg
  • 1 - 9 år 10 µg

Menn

  • 10 - 74 år 10 µg
  • Over 75 år 20 µg

Kvinner

  • 10 - 74 år 10 µg
  • Over 75 år 20 µg
  • Gravide 10 µg
  • Ammende 10 µg

Kilder til Vitamin D

De viktigste kildene til vitamin D er fet fisk og meieriprodukter som margarin samt lettmelk med tilsatt vitamin D.

Dagsbehovet for vitamin D kan dekkes med en porsjon fet fisk. Her er innhold i en porsjon fisk:

  • Laks inneholder ca. 10-12 µg vitamin D per 100 gram
  • Sild inneholder ca. 10-15 µg vitamin D per 100 gram
  • Makrell inneholder ca. 5 µg vitamin D per 100 gram, 
  • Makrell i tomat ca. 3 µg per 100 gram

(Tall hentet fra NHI)

I et vanlig norsk kosthold kommer omtrent 40% av vitamin D fra fisk og fiskeprodukter, 30% kommer fra smør og margarin, og 17% fra egg.

Mangel på Vitamin D

Mangel på vitamin D gjør at man kan føle seg slapp og noen får ømme og vonde muskler og ledd. Den aller viktigste kilden til vitamin D er sollys, huden lagerer vitaminer når den er eksponert for UV-stråler. Om man er ute hver dag i sommeren kan dagsbehovet dekkes, men om vinteren er vi avhenging av fisk, meieriprodukter og egg for å få i oss vitaminet, og muligens et tilskudd som tran eller vitamin D kapsler/tabletter.

Hvem trenger vitamin D-tilskudd?

I Norge trenger de fleste av oss påfyll av D-vitamin i vintermånedne om man ikke spiser rikelig med fet fisk. Personer med behov for påfyll kan inkludere vegeterianere som ikke får i seg nok igjennom kosten, eldre personer, de som er lite ute i solen samt de med mørkere hudpigmentering. Dette skyldes at de produseres mindre D-vitamin i huden.

Vitamin D finnes i alt fra kapsler til tabletter til vitamingummi. Det er uendelig med produkter for deg å velge mellom og i ulike styrker.

Kilder:

Helsedirektoratet (2012). Anbefalinger om kosthold, IS–2170 ernæring og fysisk aktivitet.

Helsedirektoratet (2019). Næringsstoffer.

NHI (2017). Slik får du i deg nok vitamin D.

Flere artikler

Alt du trenger å vite om Vitamin C - Kinsarvik Naturkost
immunforsvar, samt beskyttelse mot virus og bakterier. Et sunt og variert kosthold vil stort sett ikke dekke hele dagsbehovet av vitamin C, så påfyll er gunstig.
Alt du trenger å vite om Vitamin K - Kinsarvik Naturkost
Vitamin K spiller en viktig rolle for at blodet skal levre seg (stivne), samt for oppbygging av benvev. Mangel på K-vitamin kan føre til økt blødningstendens, men dette ses sjeldent i norsk befolkning.