Vi nærmer oss slutten på året og da er det vel på tide å begynne å tenke på vertinnegaver.
Det beste med denne tiden er å tilbringe masse kvalitetstid med venner og familie. Kanskje du føler litt press for å måtte ta med noe stort og dyrt, men det er ikke nødvendigvis det som blir satt mest pris på.
Her er noen spiselige "gaver" vi har samlet og gir deg oppskriftene på, som vi syntes er kjempegode (og som er godkjent av lommeboka!).
Kremaktige veganske sjokolade trøfler
Ingredienser
Gir cirka 10 stk
- 7 Medjool dadler
- 3 ss kakaopulver
- 2 ss kokosolje (smeltet)
- 1/2 ts vaniljeekstrakt
Topping:
Slik gjør du
1. Ha dadlene (uten steiner) i en bolle og hell varmt vann over dem. La dem ligge i 5 minutter til de er myke. Hell av vannet.
2. Ha dadlene i en blender sammen med resten av ingrediensene. Kjør til en jevn pasta og blandingen blir til en ball.
3. Legg dadlene i en middels stor bolle og hell varmt vann over dem. La det ligge i 5 minutter til det er mykt, og tøm så av vannet.
4. Grav ut teskjestore kuler av trøffelblandingen og legg kulene (uten å rulle) på bakepapirkledd stekebrett. Denne oppskriften gir ca. 10 kuler.
5. Ha trøflene i fryseren i ca 5-10 minutter så de stivner. Fjern fra fryseren og rull dem til jevne kuler.
6. Rull kulene i kakaopulver eller ønsket topping.
Oppbevares best i kjøleskapet i en lufttett boks.
Salt karamellfudge med havsalt
Ingredienser
Gir cirka 12 stk
- 120 ml lønnesirup
- 85 g cashewsmør (gjerne med salt)
- 55 g kokosnøttolje
- 2 ts vaniljeekstrakt
- 1/8 - 1/4 ts salt hvis cashewnøttet ditt er usaltet
Topping:
Slik gjør du
1. Gjør klar et lite stekebrett med bakepapir eller en muffinsform (ca. 12 stk).
2. I en kasserolle blander du sammen lønnesirup, cashewsmør og kokosolje over middels varme. Tilsett salt om nødvendig.
3. I begynnelsen ser det ikke ut at dette vil blandes, men vær tålmodig. Rør konstant mens det varmes opp. La det koke i to minutter og rør inn vaniljen.
Tips: Etter det har kokt i to minutter skal det tykne litt og bli litt blankt. Hvis ikke kan du la det koke i ett minutt til.
4. Hell oppi stekebrettet eller i muffinsformene. Avkjøl (i kjøleskapet eller på kjøkkenbenken) til toppene ikke lenger er rennende. Topp med flak av havsalt og sett i fryseren.
5. Frys i ca. 3 timer. Ta ut og kutt i biter.
Oppbevares i fryseren i opptil 3 måneder eller i kjøleskapet i 1 måned. Om du oppbevarer i fryseren må du la dem tine i 10-20 minutter ved romtemperatur før du spiser dem.
Rå marsipankuler med sjokolade og pistasj
Ingredienser
Gir cirka 10 kuler
Marsipan:
- 100 g mandler, malt
- 2 - 3 ss agavesirup
- 1 / 4 ts mandelekstrakt
- 1 ts vaniljeekstrakt
Topping:
- 120 ml kokosnøttolje, smeltet
- 1 ss agavesirup
- 5 ss kakaopulver
- Pistasj, knust
Slik gjør du
1. Ha alle ingrediensene til marsipanen i en blender og kjør til det blir en deigaktig blanding. Ha i mer søtningsmiddel om den er for tørr eller mer malte mandler om den er for våt.
2. Rull marsipanen til små kuler (ca. 10 stk.) og sett dem i fryseren mens du lager sjokoladen.
3. Smelt kokosoljen i et vannbad. Fjern fra varmen og visp inn agave og kakaopulveret. Smak og juster søtheten om nødvendig.
4. Ta ut marsipanbollene fra fryseren og dypp dem i sjokoladen. Bruk gjerne en pinne for å dyppe dem. Sett på bakepapirkledd stekebrett. Dryss med knuste pistasjnøtter.
5. Sett i kjøleskapet i minst 30 minutter.
Oppbevares i lufttett boks i kjøleskapet i opptil 4 dager.