Alt du trenger å vite om Vitamin A - Kinsarvik Naturkost

Alt du trenger å vite om Vitamin A

Vitamin A er en fettløselig vitamin som er best kjent for å bidra til å opprettholde et normalt syn, samt immunsystemets normale funksjon. 

 

 

 

Hva er fettløselige vitaminer?

 

Vitamin A, D, E og K er løselig i fett, og finnes i fettholdig mat. Disse vitaminene absorberes sammen med fettet, og lagres i leveren. Som et fettløselig vitamin lagres overskuddet i kroppen og dermed kan det være viktig å ikke få for mye av disse vitaminene. Det er ikke alltid behov for daglig tilførsel av disse vitaminene, så lenge dagsbehovet et møtt. I Norge er forekommer Vitamin A-mangel sjeldent. 

 

 

 

 

Hva er funksjonen til Vitamin A?

 

Vitamin A har en rekke ulike viktige oppgaver i kroppen, og bidrar til:

 

  • å opprettholde normalt syn
  • immunsystemets normale funksjon
  • normal omsetning av jern
  • å opprettholde normal hud
  • å opprettholde normale slimhinner 

 

 

 

 

Hva med Betakaroten?

 

Vitamin A representerer en gruppe kompositter som retinol, renital, provitamin A karotenoider og betakaroten.  Det finnes hundrevis av karotenoider i naturen, men rundt 50 - 60 av disse er kilder til Vitamin A. Betakaroten er blant de mest kjente karotenoider, og det er beregnet at 2 mikrogram betakaroten vil omdannes i kroppen til 1 mikrogram Vitamin A.  

 

 

 

 

 

Hva er anbefalt daglig inntak av Vitamin A?

 

Under finner du en tabell av anbefalt daglig inntak av Vitamin A. Tallene i tabellen er hentet fra Helsedirektoratets anbefalinger for referanseinntak (RI) av vitaminer.

Barn

  • 1–3 år: 300 µg

  • 4–6 år: 350 µg

  • 7–10 år: 450 µg

    Menn

    • 11–14 år: 700 µg

    • 15–17 år: 750 µg

    • Over 18 årr: 800 µg

    Kvinner

    • 11–14 år: 650 µg

    • 15–17 år: 650 µg

    • Over 18 år: 700 µg

    • Gravide: 750 µg

    • Ammende: 1400 µg

     

     

     

     

    Kilder til Vitamin A

     

    Det er mange måter å få i seg tilstrekkelig med Vitamin A gjennom kosten. Under finner du noen matvarer som er gode kilder til Vitamin A og karotenoider.

     

     

    • Egg
    • Fet fisk
    • Lever og leverpostei
    • Gulrøtter
    • Meieriprodukter inkl. smør
    • Mørkegrønne bladgrønnsaker
      • Brokkoli
      • Grønnkål
      • Spinat
    • Paprika
    • Tørket frukt

     

     

     

    Hvem trenger Vitamin A-tilskudd?

     

    Som nevnt får de fleste dekket dagsbehovet for Vitamin A gjennom et sunt, variert kosthold. Det kan være situasjoner der økt behov for Vitamin A oppstår, som for eksempel ved graviditet eller ved amming.

     

    Ønsker du å tilføre ekstra Vitamin A i kosttholdet kan det være gunstig med et Vitamin A-tilskudd, en multivitamin med Vitamin A eller tran. 

     

     

     

     

     

     

    Kilder:

     

    Helsedirektoratet (2024). https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/referanseverdier-for-energi-og-naeringsstoffer/anbefalinger-om-energi-og-naeringsstoffer-ved-planlegging-av-kosthold/vitaminer-og-mineraler#anbefalt-inntak-ri-av-vitaminer.  

     

    Nettdoktor.no (2000). Fettløselige vitaminer.

     

    Norsk legemiddelhåndbok (2017). Vitamin A.

     

     

    Flere artikler

    Tannkrem uten titandioksid - Kinsarvik Naturkost
    Det har vert mye snakk om tannkrem med titandioksid i media den siste i tiden....