Vitamin A er en fettløselig vitamin som er best kjent for å bidra til å opprettholde et normalt syn, samt immunsystemets normale funksjon.
Hva er fettløselige vitaminer?
Vitamin A, D, E og K er løselig i fett, og finnes i fettholdig mat. Disse vitaminene absorberes sammen med fettet, og lagres i leveren. Som et fettløselig vitamin lagres overskuddet i kroppen og dermed kan det være viktig å ikke få for mye av disse vitaminene. Det er ikke alltid behov for daglig tilførsel av disse vitaminene, så lenge dagsbehovet et møtt. I Norge er forekommer Vitamin A-mangel sjeldent.
Hva er funksjonen til Vitamin A?
Vitamin A har en rekke ulike viktige oppgaver i kroppen, og bidrar til:
- å opprettholde normalt syn
- immunsystemets normale funksjon
- normal omsetning av jern
- å opprettholde normal hud
- å opprettholde normale slimhinner
Hva med Betakaroten?
Vitamin A representerer en gruppe kompositter som retinol, renital, provitamin A karotenoider og betakaroten. Det finnes hundrevis av karotenoider i naturen, men rundt 50 - 60 av disse er kilder til Vitamin A. Betakaroten er blant de mest kjente karotenoider, og det er beregnet at 2 mikrogram betakaroten vil omdannes i kroppen til 1 mikrogram Vitamin A.
Hva er anbefalt daglig inntak av Vitamin A?
Under finner du en tabell av anbefalt daglig inntak av Vitamin A. Tallene i tabellen er hentet fra Helsedirektoratets anbefalinger for referanseinntak (RI) av vitaminer.
Barn
-
1–3 år: 300 µg
-
4–6 år: 350 µg
-
7–10 år: 450 µg
Menn
-
11–14 år: 700 µg
-
15–17 år: 750 µg
-
Over 18 årr: 800 µg
Kvinner
-
11–14 år: 650 µg
-
15–17 år: 650 µg
-
Over 18 år: 700 µg
-
Gravide: 750 µg
-
Ammende: 1400 µg
Kilder til Vitamin A
Det er mange måter å få i seg tilstrekkelig med Vitamin A gjennom kosten. Under finner du noen matvarer som er gode kilder til Vitamin A og karotenoider.
- Egg
- Fet fisk
- Lever og leverpostei
- Gulrøtter
- Meieriprodukter inkl. smør
- Mørkegrønne bladgrønnsaker
- Brokkoli
- Grønnkål
- Spinat
- Paprika
- Tørket frukt
Hvem trenger Vitamin A-tilskudd?
Som nevnt får de fleste dekket dagsbehovet for Vitamin A gjennom et sunt, variert kosthold. Det kan være situasjoner der økt behov for Vitamin A oppstår, som for eksempel ved graviditet eller ved amming.
Ønsker du å tilføre ekstra Vitamin A i kosttholdet kan det være gunstig med et Vitamin A-tilskudd, en multivitamin med Vitamin A eller tran.
Kilder:
Helsedirektoratet (2024). https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/referanseverdier-for-energi-og-naeringsstoffer/anbefalinger-om-energi-og-naeringsstoffer-ved-planlegging-av-kosthold/vitaminer-og-mineraler#anbefalt-inntak-ri-av-vitaminer.
Nettdoktor.no (2000). Fettløselige vitaminer.
Norsk legemiddelhåndbok (2017). Vitamin A.