Hva er økologisk mat? - Kinsarvik Naturkost

Hva er økologisk mat?

Begrepet økologisk refererer til hvordan matvarer produseres. Økologisk mat har blitt dyrket eller dyrket uten bruk av kunstige kjemikalier, hormoner, antibiotika og genetisk modifiserte organismer (GMO). For kunne få merket økologisk må et matprodukt være fritt for kunstige mattilsetningsstoffer. Dette inkluderer kunstige søtningsmidler, konserveringsmidler, fargestoffer, smakstilsetninger og mononatriumglutamat (MSG).

Inneholder mer næringsstoffer

Det har blitt gjort sammenligninger på næringsinnholdet i økologisk og ikke-økologisk mat og fått blandende resultater. Dette skyldes mest sannsynlig naturlig variasjon i mathåndtering og produksjon. Imidlertid tyder bevis på at mat som dyrkes økologisk kan være mer næringsrik. Flere eldre studier har funnet ut at økologisk mat generelt inneholder høyere nivåer av antioksidanter og visse mikronæringsstoffer som vitamin C, sink og jern.

Mindre kjemikalier og bakterier

Mange velger å kjøpe økologisk mat for å unngå kunstige kjemikalier. Bevis tyder på at inntak av disse matvarene kan redusere eksponeringen for plantevernmiddelrester og antibiotikaresistente bakterier. Det er viktig å merke seg at de høyere nivåene av plantevernmidler i konvensjonelt dyrkede produkter fortsatt var godt under sikkerhetsgrensene og er trygt å spise.

Noen eksperter bekymrer seg imidlertid for at kadmium kan samle seg over tid i kroppen, og potensielt forårsake skade. Vasking, skrubbing, skrelling og tilberedning av mat kan redusere disse kjemikaliene, selv om det ikke alltid fjerner dem helt. Likevel tyder bevis på at risikoen for eksponering for plantevernmiddelrester i matvarer er liten og usannsynlig å forårsake skade.


Ikke all økologisk mat er næringsrik

Bare fordi et produkt er merket økologisk betyr det ikke nødvendigvis at det er næringsrikt. Noen økologiske produkter er fortsatt svært bearbeidede matvarer med mye kalorier, tilsatt sukker, salt og tilsatt fett. For eksempel bør varer som økologiske kjeks, chips, brus og is konsumeres med måte. Til tross for at de er økologiske, kan disse produktene fortsatt være lave i næringsstoffer. Når du skal velge hva du skal spise, kan det være mer fordelaktig å velge basert på kostholdsbehovene dine, vitaminene og mineralene som finnes i maten, i stedet for på grunnlag av at det kun er merket som økologisk.



Hvordan vite at du kjøper økologisk?

Det norske Ø-merket. Debio-merket er det norske merket som viser at produktet er godkjent som økologisk. Merket brukes på norske og utenlandske økologiske produkter. Alle økologiske matvarer som produseres i Norge har en godkjenning fra Debio. Denne godkjenningen er en forutsetning for å kunne si at et produkt er økologisk, og for å kunne bruke Ø-merket i markedsføringen. Debio besøker alle gårdsbruk og bedrifter som pakker om eller foredler økologiske produkter. Det er et krav gjennom økologiforskriften til at denne kontrollen skal gjennomføres.


Flere artikler

Alt du trenger å vite om Vitamin B - Kinsarvik Naturkost
Det finnes åtte ulike B vitaminer som har ulike funksjoner i kroppen. I hovedgrunn er B vitaminer viktige for hud, hår og negler, samt i nedbrytning av protein, fett og karbohydrater. I denne artikkelen lærer du mer av alle de ulike B vitaminene.
Alt du trenger å vite om spirulina - Kinsarvik Naturkost
Spirulina stammer fra Sentral-Amerika og Afrika og er en av de første fotosyntetiske organismene på...