Tips & triks

Alt du må vite om næringsgjær

Alt du må vite om næringsgjær

Har du hørt om gjærflak, næringsgjær eller «nutritional yeast» og vil gjerne vite mer om disse næringsrike flakene?

Det første du bør vite er at dette gjæret er ikke til å bruke i brødbaking eller til ølbrygging da det er et inaktivt gjær som er fullt av B-vitaminer og proteiner. Gjæret er veldig populært hos veganere og bloggere som spiser plantebasert. Det brukes som krydder og til å få fram en osteaktig, nøtteaktig smak.

Les videre for alt du må vite om næringsgjær!

Hva er næringsgjær/gjærflak/nutritional yeast?

Navnet gir ikke så mye forklaring på hva disse superflakene gjør eller hva de smaker som. Næringsgjær er faktisk et inaktivt gjær – altså stikk motsatt i forhold til hva de fleste av oss tenker på når vi snakker om gjær. Næringsgjær er et produkt som er dyrket spesielt for næringsverdien. Flakene kan lett smuldres eller oppløses i varme retter og væske – og gir en kjempegod oste- og nøtteaktig smak. Gjæret gjennomgår en oppvarmings- og tørkeprosess som gjør den inaktiv. Den er som oftes laget av glukose, ofte i form av melasse. Deretter deaktiveres det med varme, så blir det vasket, pasteurisert, tørket og smuldret. Det er som oftest beriket med ekstra næringsstoffer, spesielt B-vitaminer.  

  • Marigold engevita protein & fiber næringsgjær 100 g
    Marigold engevita protein & fiber næringsgjær 100 g
    kr 119,-
  • Marigold næringsgjær vit D & B12 100g
    Marigold super yeast flakes vit D & B12 100 g
    kr 125,-
  • Marigold engevita yeast flakes med B12 100 g
    kr 129,-

Hvordan smaker det?

Den letteste måten å beskrive smaken er som en osteaktig smak – tenk parmesanost og nøtter eller unami. Mange bruker tørr næringsgjær som om den var ost, og strør den rett på mat. Det går også an å kombinere flakene i tusenvis av oppskrifter – se noen flere forslag helt nederst på siden! 

"Cheesy" grønnkålchips

«Cheesy» grønnkålchips

Næringsgjær gjør grønnkålchips ekstra god, den har en ostelignende smak og passer perfekt som topping på kålchips, men også i supper, frokostblandinger, salater og til panering.

Næringsverdi

Næringsgjær kan man si har generelt gode verdier av B-vitamin, jern og proteiner.Hvis vi ser på bestselgeren på markedet (Marigold gjærflak med B12) inneholder det:

 Per 100gDaglig referanseverdi (100g)Per servering (5g)Daglig referanseverdi (5g)
Energi1439kj / 344kcal 72kj / 17kcal 
Fett4g 0,2g 
Hvorav mettede fettsyrer0,7g 0g 
Karbohydrater36,9g 1,9g 
Hvorav sukkerarter12,4g 0,6g 
Protein51g 2,6g 
Salt0,2g 0g 
Tiamin B145mg4180%2,3mg209%
Riboflavin B218mg1280%0,9mg64%
Niacin B3341mg2140%17,1mg107%
Vitamin B634mg2420%1,7mg121%
Folsyre4,4mg2200%220mcg110%
Vitamin B1244mcg1760%2,2mcg88%
Biotin196mcg400%9,8mcg20%
Pantotsensyre140mg2340%7mg117%
Jern5g40%0,3mg2%
Sink120mg1200%6,0mg60%

Hva kan du bruke det til?

  • Bruk som parmesanost og strø over pasta- og risretter. Prøv denne protein pastaretten (og bruk næringsgjær istedenfor parmesanost) eller denne veganske mac ´n´ cheese oppskriften!
  • Popkorn + næringsgjær + litt salt = din nye favorittoppskrift!
  • Strø over salater
  • Rør inn i gryteretter og supper