Tips & triks

Alt du må vite om supermat

Ofte når vi hører ordet supermat snakker vi ofte om mat med en spesielt høy konsentrasjon av forskjellige næringsstoffer. Kanskje du tenker på alger eller kosttilskudd, men et sunt forhold er mye mer enn spirulina, hampfrø eller gojibær. Og en matvare kan ikke erstatte et variert kosthold. De fleste matvarene som kategoriseres som supermat kan du enkelt finne i en vanlig matbutikk. Den største gevinsten med supermat er reduksjon av livsstilssykdommer.

Her kan du lese om supermat og få inspirasjon til sunne oppskrifter!

  • Spirulina

Spirulina er en blågrønn alge som vanligvis konsumeres i pulverform eller pilleform og omtales ofte som naturens alt-i-ett. Den sjøgrønne fargen kommer av naturlig innhold av klorofyll (grønn) og fyocyanin (blå). Spirulina er full av vitaminer som A, C, E og B, samt en rekke mineraler som kalsium, magnesium, sink og selen.

Det skal ha stor innvirkning på blodsukkeret og immunforsvaret da den er rik på krom som bidrar til å opprettholde normalt blodsukkernivå og vitamin A som bidrar til et normalt immunforsvar og vedlikeholder hud og slimhinner. Algen er god for energinivået da den inneholder, blant annet jern og B-vitaminene riboflavin, niacin og B6 som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.

Grønn energi-smoothie med MCT-olje & spirulina
Grønn energi med MCT- olje og spirulina
Kokos-ispinner med mynte & mørk sjokolade
Kokos- ispinner med mynte & mørk sjokolade
  • Gojibær

Gojibær er en av de mest populære supermatvarene, nettopp på grunn av dets høye innhold av vitaminer og mineraler. Gojibær vokser på en løvfellende busk som kalles bukketorn. Dette bæret inneholder mer vitamin C enn appelsin, og tre ganger så mye jern som spinat. I tradisjonell kinesisk medisin har gojibær blitt brukt for å stryke kroppen. Gojibær skal også hjelpe på søtsug og redusere sultfølelsen. Her finner du to sunne oppskrifter med gojibær.

Proteinbrød med gojibær
Proteinbrød med gojibær
Supermusli med goji & blåbær
Supermusli med goji & bær
  • Hampfrø

Hampfrø finnes både med og uten skall. Hampfrø uten skall har en mildere og mer fremtredende nøttesmak enn med skall. Produktet er lett å bruke og er svært rik på protein. Frøene inneholder alle de 20 aminosyrene inkludert de 9 essensielle som kroppen ikke kan produsere selv. I tillegg til å være proppfulle av næringsttoffer er hampfrø naturlig glutenfrie og økologiske.

Prøv sunne og friske oppskrifter med hampfrø!

Kyllingspyd
Kyllingspyd panert i hampfrø
Energikuler med matcha og hampfrø
Energikuler med matcha og hampfrø
  • Rå kakao

Hvem klarer å motstå den deilige sjokoladesmaken fra en rykende kopp varm kakao? Hva hvis du kunne nyte en sunn kopp med kakao. Med råkakao kan du akkurat det! Kakao lages av kakaobønner som vokser på trær, og inneholder en rekke stoffer som gjør at den klassifiseres som supermat. Den er rik på magnesium, fiber, protein og antioksidanter. Og dette er næringsstoffer vi helst vil ha i oss når vi spiser god sjokolade eller fra en kopp kakao.

Prøv disse sunne og gode oppskriftene med råkakao som hovedingrediens!

Sjokolade smoothie
Smoothie bowl med råkakao
Helt rå sjokoshake
Helt rå sjoko shake
  • Kokosolje

Mange helseeksperter og helsekostforhandlere lovpriser kokosoljen. Kokosoljen tilfører huden fuktighet, og opprettholder balansen i huden og gjør den myk og fleksibel. Den er også en ingrediens som blir brukt hyppig i matlaging. Kokosolje inneholder en stor del såkalte mettede fettsyrer som kalles MCT.

MCT har egenskaper som skiller seg fra den usunne varianten av umettet fett. Den skal stimulere fettforbrenningen, gi energi som varer lenge og være gunstig for hukommelsen. Her er to sunne og gode frokostoppskrifter som inneholder kokosolje.

Bananbrød
Saftig glutenfritt bananbrød
Bananpannekaker med smak av vanilje chai
Bananpannekaker med smak av vanilje chai
  • Chiafrø

Vet du hvorfor disse frøene er så sunne? Først og fremst inneholder chiafrø lite kalorier og godt med fiber som gjør at du holder lenger på metthetsfølelsen. I tillegg er disse «superfrøene» svært rik på omega-3 og 6 fettsyrer. Frøene kan spises som de er eller du kan spire dem. Det beste er å knuse/male frøene så mye som mulig for å få best tilgang til det sunne fettet.

Chiafrø egner seg utmerket i knekkebrød, brød og andre bakverk. De kraftfulle frøene tilfører ekstra næringsstoffer, men gjør også at baksten holder seg fersk og saftig lengre. I tillegg til høyt fiberinnhold får også baksten en lavere glykemisk indeks.

Matcha chiagrøt med kiwi
Chiagrøt med matcha og kiwi
Chiapudding med en twist
Chiapudding med en twist
  • Chlorella

Chlorella har et fantastisk innhold og næringsverdi. Det inneholder fullverdig protein som betyr at det har alle de essensielle aminosyrene som kroppen ikke klarer å produsere selv. Chlorella er en alge som vil si at den er en eksemplarisk kilde til omega 3 for en vegetarianer eller veganer som ikke spiser fisk. I tillegg inneholder algen mange nyttige vitaminer og mineraler, og er ekstra rik på Vitamin A, B, jern, magnesium og sink.

Prøv disse to enkle og sunne smoothie bowl med chlorella som gir en herlig grønnfarge!

Grønn chlorella smoothiebowl
Grønn chlorella smoothie bowl
Grønn smoothiebowl
Clean & green smoothie bowl